Pietruszka
Do grona popularnych warzyw, używanych często w polskich domach, należy pietruszka. Może nie każdy o tym wie, ale posiada ona sporo witamin, dzięki którym korzystnie wpływa na zdrowie oraz pomaga człowiekowi właściwie się odżywiać. Posiada więc też właściwości lecznicze – zawiera bowiem fitosterol, sole mineralne oraz flawonoidy.
Potrafi również pomóc przy kłopotliwych wzdęciach. Bardzo często pojawia się w przydomowych ogródkach warzywnych, gdyż naprawdę sporo osób twierdzi, że stamtąd smakuje najlepiej. Pietruszkę można siać po to, by zbierać jej korzenie lub aby pozyskać nać, doskonałą do zup czy sosów.
W pierwszym przypadku posiew odbywa się przez okres od końca marca do połowy kwietnia. W drugim przypadku natomiast doskonałą porą na wysiew jest najgorętszy miesiąc w roku, czyli lipiec. Warzywo to potrzebuje ciepłego, słonecznego kącika.
Gleba powinna być możliwie lekka i zawierająca dużą ilość próchnicy. Warto pamiętać, że pietruszka wykazuje dużą tolerancję na niskie temperatury.