Charakterystyka oleju lnianego.

Olej lniany otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Charakteryzuje się żółtawą barwą i intensywnym, cierpkim zapachem.

Historia tłoczenia oleju lnianego sięga czasów Starożytnego Egiptu, kiedy to już wykorzystywany był do celów spożywczych i przemysłowych. Zastosowanie oleju lnianego jest bardzo szerokie i odnosi się nie tylko do przemysłu spożywczego, gdyż wykorzystywany jest on nawet w sztuce.

W recepturze aptecznej stosowany jest do mazideł jako środek leczący oparzenia i odmrożenia, a także maściach i plastrach i w produkcji mydeł. Olej lniany jest bardzo ważnym suplementem diety, gdyż produkty zawierające ten olej są najbogatszym źródłem omega-3 o długim okresie przydatności.

Jako surowiec przemysłowy wykorzystywany jest sporadycznie w postaci tzw. pokostu naturalnego, w stolarstwie i szkutnictwie do konserwacji starych mebli czy łodzi.

W przemyśle kosmetycznym olej lniany znajduje zastosowanie jako dodatek do olejków do ciała, przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń. Z kolei w celach artystycznych olej lniany stosowany był głównie (teraz już mniej, na rzecz materiałów syntetycznych) jako środek zabezpieczający powierzchnie malowideł i polichromowanych rzeźb oraz jako spoiwo i medium w malarstwie.

Jak widać, zastosowanie oleju lnianego jest naprawdę bardzo szerokie, co czyni z niego wartościowy produkt.

materace zmiennociśnieniowe