Pomidor
Niezbędnym składnikiem dań, pochodzących z różnych stron świata, jest pomidor. Warzywo to spożywa się bowiem na wiele różnych sposobów – surowe, gotowane, a także rozmaicie przetworzone.
Dostarcza ono również wielu niezbędnych witamin, dlatego warto spożywać je o każdej porze roku. Jak wiadomo, najsmaczniejsze są jednak warzywa i owoce, wyhodowane we własnym ogródku.
Ze względu na to, że pomidor rośnie naturalnie w obszarze klimatu znacznie cieplejszego niż polski, dlatego sadzi się je już w lutym w inspekcie albo szklarni. Jeśli nie dysponuje się ani jednym, ani drugim, można też trzymać je początkowo w domu, na parapecie.
Warzywa te potrzebują dużo słońca, a przy tym nie znoszą wiatru, dlatego warto wybrać im miejsce osłonięte. Gleba, sprzyjająca prawidłowemu rozwojowi tej rośliny, powinna cechować się średnią zawartością próchnicy (można ją wymieszać z kompostem).
Sadzonki pomidorów są do nabycia w sklepach ogrodniczych. Podczas kupowania warto zwracać uwagę na jej stan – zdrowa roślina powinna mieć mocne pędy oraz nieprzesuszone korzenie.
Warto zauważyć, że pomidory charakteryzują się bardzo dużą wrażliwością na mróz oraz nagłe spadki temperatury, dlatego też zaleca się raczej rozsadę pomidorów już do gruntu dopiero w drugiej połowie maja.